Veel mensen weten inmiddels dat fasciae een heel belangrijk onderdeel van ons lichaam zijn, maar wat is het precies?
Fascia is de structuur die alle andere weefsels in het lichaam met elkaar verbindt, vanaf huid tot cytoskeleton (celskeleton). Het is niet alleen een bindweefsel maar ook een niet-neuronaal en niet-hormonaal communicatiesysteem.
Het komt voor in verschillende vormen, maar wordt meestal gezien als een zacht vezelig weefsel dat alle anatomische elementen van het lichaam verbindt en doordringt en dat zich in drie dimensies uitstrekt. Deze matrix heeft vele functies, van het creëren van de vorm van organen tot het betrokken zijn bij verschillende systemen in het lichaam en de communicatie daartussen.
Welke soorten fascia zijn er?
Fascia onderzoekers kennen verschillende indelingen. In de context van het belang van de praktijk gerichte fasciatherapie onderscheiden we hier drie hoofd vormen naar de classificatie van Prof. Danis Bois - grondlegger Fasciatherapie MDB:
1- Gelaagde fasciae - Spieren
2- Diepe axiale fasciae - Organen
3- Durale fasciae - Hoofd en Wervelkolom
Wil je meer weten over de eigenschappen van deze drie vormen? Klik dan op “meer lezen” naast de afbeeldingen bovenaan.
~ anatomische aspecten ~
+Fasciatherapie + Somato-Psychopedagogie
Fascia is de latijnse naam van een driedimensionale bindweefsel matrix die een continu geheel vormt in het menselijk lichaam. Het verbindt alle lichaamsstructuren met elkaar en zorgt ervoor dat deze onderling goed kunnen communiceren en functioneren. Met zijn groot totaal volume van ca 14 liter speelt fascia een heel belangrijke rol voor de gezondheid. Het zit in spiervezels, om spierbundels en om spiergroepen, maar ook om bloedvaten, zenuwen en het lymfesysteem heen. Dit weefsel beschermt oa.de spieren en zorgt ervoor dat spieren goed kunnen samenwerken. Fascia vind je ook tussen je spieren en huid, tussen je organen en rondom littekenweefsel.
Hedendaagse wetenschappers bevestigen dat "de fasciae kunnen worden gezien als een enkel orgaan, een verenigd geheel, de omgeving waarin alle lichaamssystemen functioneren" (finando en finando 2011).
Wanneer een structuur zoals een gewricht of spier beschadigd of geblesseerd is, zullen de omliggende fasciae en de fasciae van het hele lichaam beïnvloed worden. Deze relatie werkt ook andersom. Wanneer het fascia systeem beschadigd is, bijvoorbeeld door littekenvorming na een operatie of trauma, zal dit gevolgen hebben voor de weefsels die deze aangetaste fascia ondersteunt.
Wat veroorzaakt verstijfd of verkleefd fascia?
Het Fascia kan door verschillende oorzaken verstijfd en/of verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook door te veel beweging, herhaalde bewegingen, trauma (fysiek of psycho-emotioneel), verkeerde houding, pijnklachten, etc. Omdat het een grote aantal pijnreceptoren bevat, geeft het pijnklachten, wanneer het fascia verstijfd of verkleefd is. Dit komt omdat het weefsel tijdens het bewegen niet goed meer mee rekt met de spieren, organen, botten en de huid. Stel je een trui voor die perfect past. Je kunt er makkelijk in bewegen en het voelt comfortabel. Maar wat als die trui te klein is? Dan wordt bewegen lastig. Je armen komen niet goed omhoog en de trui trekt mee. Zo werkt het ook met het fascia. Het verschil is dat fascia overal in je lichaam zit. En dat fascia het snijvlak tussen je lichamelijke en mentale communicatie is. Verstijfd fascia kan daarom pijn of bewegingsbeperkingen, maar ook psycho-emotionele klachten veroorzaken.
Een weetje vanuit de wetenschap
De chirurg Jean-Claude Guimberteau heeft met zijn wetenschappelijke videos van levend fasciae een nieuwe mijlpaal gelegd voor behandelaars van reguliere en complementaire geneeskunde, hieronder een indruk
Wil je weten of jou klacht behandelbaar is of wil je een afspraak maken? Bezoek onze ‘informatie’ pagina of neem contact met ons op.
Specialisaties
Adres
De Fasciapraktijk
Christiaan Huygensstraat 32
4816 BK Breda
Locatie Breda
Locatie Leiden
Adres
Chiropractie Leiden
Rooseveltstraat 2U
2321 BM Leiden
Links