Veel gestelde vragen
Hieronder vindt u praktische en inhoudelijke antworden op de meest gestelde vragen. Voor verdere vragen neem contact met ons op.
Hoe kan ik een afspraak inplannen?
U plant eenvoudig een afspraak door op de onderstaande link te klikken, en een datum en tijdstip te selecteren: https://calendly.com/fasciapraktijkbreda
Alternatief kunt u een afspraak via email info@fasciapraktijk.nl of via telefoon in plannen 061 567 5036.
U ontvangt voor u eerste bezoek een intake formulier en verdere informatie.
Wat kost een behandeling?
Tarieven
Behandelingen:
Behandeling Fasciatherapie 75,-
Behandeling Somato-Psychopedagogie 75,-
Voor het behandelen van kinderen en baby's breng ik 55,- Euro in rekening.
Educatie partner sessie voor optimalisering van zwangerschap en geboorte 75,-
Massages:
Deep Tissue Fascia Massage 65,-/ uur
Fascia Ontspanningsmassage 60,-/ uur
Zwangerschaps Fascia Massage 65,-/ uur
Heb ik een verwijzing nodig voor Fasciatherapie?
Nee, Fasciatherapie is direct toegankelijk en je kunt dus zonder verwijzing van een huisarts of andere arts een afspraak maken met de fasciatherapeut.
Wordt Fasciatherapie vergoed door de verzekeraar?
Fasciatherapie MDB en Somato-Psychopedagogie zijn relatief nieuwe behandelmethodes en worden (nog) niet door de basisverzekering of aanvullende verzekering vergoed. Dit betekent dat de kosten voor u zelf of u werkgever zijn.
Om het toch betaalbaar te houden komen we ons cliënteel tegemoet: voor de meeste alternatieve behandelmethoden geldt een maximum vergoedingsbedrag van 40,- Euro, van het totaalbedrag van een alternatieve behandeling, door u aanvullende verzekering. Om onze behandelingen voor iedereen toegankelijk te blijven maken, wordt dit maximumbedrag tot 2026 in mindering gebracht op de prijs van onze behandeling.
Vanaf 2026 vallen de behandelingen van De Fasciapraktijk onder “Osteopathie” - en kunt u de behandelingen declareren bij uw aanvullende verzekering. De prijzen worden dan op de richtprijzen voor Osteopatische behandelingen aangepast. Het eindbedrag voor u behandeling blijft dus hetzelfde als nu, en veranderd voor u niet.
Waar kan ik parkeren als ik met de auto kom?
Komt u met de auto? Dan kunt u parkeren voor de deur op straat. Let op: het is betaald parkeren - het parkeertarief voor de tijd van een behandeling kost ongeveer 2 Euro.
Hoe snel worden resultaten bereikt met Fasciatherapie?
Soms na de eerste behandeling, maar meestal na enkele behandelingen zal u ervaren wat Fasciatherapie voor uw lichaam kan betekenen.
Welke voorbereidingen zijn nodig voor een behandeling?
Zorg ervoor dat u comfortabele kleding draagt die niet te strak zit. Het kan zijn dat het voor het behandelen van voordeel kan zijn om (delen van) uw kleding uit te kleden, maar het is geen ‘must’. Verder hoeft u niets voor te bereiden of mee te nemen.
Wat kunt u verwachten bij uw eerste consult?
Uw eerste bezoek begint met een uitgebreid vraaggesprek om uw klachten nauwkeurig in kaart te brengen. We bespreken ook eerdere blessures en uw algemene gezondheid. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, gericht op de beweeglijkheid van uw fascia, wervelkolom, gewrichten, spieren, organen, hoofd en zenuwstelsel.
Om pijn en bewegingsbeperkingen te beoordelen, voert de osteopaat diverse testen uit. Deze kunnen plaatsvinden op andere delen van het lichaam dan waar de klacht zich bevindt. Voor een volledig onderzoek is het gebruikelijk dat u zich uitkleedt tot ondergoed. Indien gewenst kunt u een korte broek of hemdje aanhouden, zolang dit uw bewegingsvrijheid niet beperkt.
Na de behandeling word het bewegings verschil nagetest. En word bij een kort afsluitend gesprek een eventuele vervolgafspraak gepland.
Hoe lang duurt een behandeling Fasciatherapie?
Een behandeling duurt tussen de 60 en 75 minuten. Dit is afhankelijk van de klacht en inclusief het aan- en uitkleden en het maken van een eventuele nieuwe afspraak.
Wat kost een behandeling? – Een Fasciatherapie behandeling kost 75,- Euro.
Moet ik mij uitkleden?
Bij de intake en anamnese wordt eerst uw klacht beoordeeld en aan de hand daarvan wordt een lichamelijk onderzoek gestart waarbij het lichaamsdeel waar de klacht zich bevindt wordt onderzocht. Vaak is het handig om het lichaamsdeel waar u klachten aan heeft ontbloot te hebben tijdens de behandeling, zodat wij er goed bij kunnen en het kunnen bekijken. We kunnen u daarom vragen om een kledingstuk uit te trekken. Belangrijker is echter dat u zich comfortabel voelt. Laat anders die kleding aan, die maakt dat u zich comfortabel voelt. Geen enkel probleem.
Hoe weet ik of mijn klacht bij jullie behandeld kan worden?
Wij behandelen uiteenlopende klachten. Wanneer een klacht niet bij ons behandeld kan worden zullen wij met u gaan zoeken waar dit wel kan. Als u twijfelt of uw klacht bij ons behandeld kan worden? Neem dan contact met ons op. Lees ook meer onder:
Wat is fascia?
Fascia is de latijnse naam van een driedimensionale bindweefselstructuur die net als bloedvaten, zenuwen en het lymfesysteem een continu geheel vormt in het menselijk lichaam. Het verbindt alle lichaamsstructuren met elkaar en zorgt ervoor dat deze onderling goed kunnen communiceren en functioneren. Met zijn groot totaal volume van ca 14 Liter speelt fascia een heel belangrijke rol voor de gezondheid. Het zit in spiervezels, om spierbundels en om spiergroepen, maar ook om bloedvaten, zenuwen en het lymfesysteem heen. Dit weefsel beschermt oa.de spieren en zorgt ervoor dat spieren goed kunnen samenwerken. Fascia vind je ook tussen je spieren en huid, tussen je organen en rondom littekenweefsel.
Wat veroorzaakt verstijfd of verkleefd fascia?
Het Fascia kan door verschillende oorzaken verstijfd en/of verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook door te veel beweging, herhaalde bewegingen, trauma (fysiek of psycho-emotioneel), verkeerde houding, pijnklachten, etc. Omdat het een grote aantal pijnreceptoren bevat, geeft het pijnklachten, wanneer het fascia verstijfd of verkleefd is. Dit komt omdat het weefsel tijdens het bewegen niet goed meer mee rekt met de spieren, organen, botten en de huid. Stel je een trui voor die perfect past. Je kunt er makkelijk in bewegen en het voelt comfortabel. Maar wat als die trui te klein is? Dan wordt bewegen lastig. Je armen komen niet goed omhoog en de trui trekt mee.
Zo werkt het ook met bindweefsel. Het verschil is dat bindweefsel overal in je lichaam zit. En dat bindweefsel het snijvlak tussen je lichamelijke en mentale communicatie is. Verstijfd bindweefsel kan daarom pijn of bewegingsbeperkingen, maar ook psycho-emotionele klachten veroorzaken.
Hoe werkt fasciatherapie?
Fasciatherapie wordt toegepast voor zowel lichamelijke klachten als stress gebonden aandoeningen, waardoor je in het dagelijkse leven minder goed functioneert. Deze zachte, manuele techniek maakt gebruik van subtiele druk- en rektechnieken om de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te activeren. Fasciatherapie steunt op een zelfregulerende mechanisme, de intrinsieke beweging van de fasciae, en maakt geen gebruik van manipulaties.
Wat is Fasciatherapie?
Gezondheid is beweging. De fasciatherapeut is deskundig in de beoordeling van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle fasciaweefsels van het lichaam. Behandeling richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten zoals rug-, nek-, hoofd- of buikpijn waardoor je je weer optimaal gezond kunt voelen. Een fasciatherapeut gebruikt voor de behandeling geen medicijnen of apparatuur. De therapeut gebruikt alleen zijn handen. Het is een veilige methode met een lage behandelfrequentie.
Waarom naar een fasciatherapeut?
Vaak hebben patiënten langdurig klachten die niet worden begrepen of waarbij andere therapie onvoldoende resultaat geeft. Dan is het goed om op een andere manier te kijken. Niet alleen je klacht maar jij als geheel staat daarbij centraal. Een fasciatherapeut neemt de tijd om goed naar je te luisteren en om je lichaam te onderzoeken. Alles in het lichaam heeft beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Een fasciatherapeut is getraind om bewegingsverlies te voelen en te bepalen of dit in relatie staat tot je klachten. De klachten en de plek waar de fasciatherapeut behandelt zitten niet per se op dezelfde plek, in je lichaam staat immers alles met elkaar in verbinding. Daarnaast leert een fasciatherapeut je veel over de achtergronden van je klacht en wat je zelf kunt doen aan deze klacht om je gezondheid te verbeteren. De fasciatherapeut werkt ook soms samen met andere disciplines.
Wat zijn de nadelen van Fasciatherapie?
Fasciatherapie is een veilige behandelmethode, die de lichamelijke processen respecteert. Er zijn geen risico's of contra indicaties bekend voor een fascia behandeling MDB. Echter raden wij u aan bij verdacht op ernstige aandoeningen je huisarts of medisch specialist te contacteren. Denk hierbij aan genetische aandoeningen, ernstige neurologische aandoeningen, sommige auto-immuunziekten, kwaadaardige- en oncologische processen.